Droom je van een tegelterras, maar heb je er geen idee van hoeveel dat kost? Dan maken wij jou samen met John Coorevits van Top Tegel 04 en Jan​ Meuwis van Marlux op enkele minuten wegwijs. We zoomen in op het prijskaartje van de verschillende soorten tegels, de plaatsing én het voorbereidende werk.

Betontegels zijn een pak goedkoper. Tenzij je voor de grote formaten gaat.

Vergeet de plaatsingskosten niet mee te tellen. Idem voor de voorbereidende werken, zoals bijvoorbeeld de stabilisé storten en afreien.

De totaalprijs van je terras? De optelsom van je tegels, de voorbereidende werken en de plaatsing.

De prijzen van een betegeld terras variëren enorm. Afhankelijk van de grootte, de gebruikte materialen en uiteraard het geleverde werk. Prijsbepaler nummer één: de tegels zelf. Drie materialen springen er uit qua populariteit: natuursteen, keramiek en beton.

Natuursteen: 30 tot 100 euro/m²

“Natuursteen voor buiten bestaat in verschillende afwerkingen en formaten”, begint John Coorevits van Top Tegel 04. “De basisprijs is 30 euro/m². Exclusief btw. Daarvoor heb je een tegel van minstens twee centimeter dik. Maar afhankelijk van het formaat, de afwerking en het land van herkomst loopt de prijs op tot 100 euro/m² en meer.”

  • Formaat: de standaardtegel is 40 bij 40 centimeter. Ga je groter, dan betaal je meer.
  • Afwerking: hoe complexer, hoe duurder. Een gevlamde uitvoering bijvoorbeeld, kost meer.
  • Herkomst: Belgische blauwe hardsteen is duurder dan Vietnamese. Het verschil? Kwaliteit én het uitzicht.

Keramische tegels: 40 tot 150 euro/m²

“De formaten 40 bij 40 en 60 bij 60 centimeter zijn standaard. Kies je voor een solide tegel, met een dikte van twee centimeter, dan begint ons aanbod vanaf 40 euro/m². Afhankelijk van het formaat en de afwerking, loopt dat op tot 150 euro/m².

“Ook hier geldt: hoe groter, hoe duurder. Kleinere exemplaren zijn goedkoper.” En hoe complexer de afwerking, hoe meer je betaalt.

Betontegels: 18 tot 80 euro/m²

Jan​ Meuwis van fabrikant Marlux: “Het standaardformaat van 22 bij 11 centimeter kost 18 à 20 euro/m². Maar dat is echt de meest basic oplossing.” Mag het iets specialer? Dan loopt de prijs op tot 70 euro/m² en meer. De prijsbepalers?

  • Formaat: een troef van beton zijn de grote formaten, 80 bij 80 tot zelfs 100 bij 100 centimeter. Hiervoor betaal je wel meer.
  • Grondstoffen en bewerkingen: wil je een speciale coating, gestructureerde bovenlaag, antislipwerking? Dan loopt het prijskaartje op.

Zeker de moeite waard: ons artikel Betontegels of keramische tegels?

Plaatsing: 40 à 50 euro/m²

Je tegels heb je. Nu moet je ze nog laten plaatsen. Tenzij je die klus voor je eigen rekening neemt. De plaatsingskost is de tweede grote prijsbepaler. Waaraan mag je je verwachten? “Reken op minstens 40 à 50 euro/m²”, rekent Coorevits.

Je tegelkeuze heeft een impact op de plaatsingskost. “Kleine tegels zijn duurder om te plaatsen dan formaten van pakweg 50 bij 50. Want dan heb je meer stuks per vierkante meter.” Maar er zijn uitzonderingen op deze regel. Denk bijvoorbeeld aan de grote betontegels van 100 bij 100 centimeter. Deze zijn niet alleen erg zwaar, maar vereisen ook speciaal gereedschap om ze op hun plaats te manoeuvreren. Dat bemoeilijkt de plaatsing, doet de werkuren oplopen.

Voorbereidende werken

Niet vergeten: bij dit alles moet je nog de kosten van de voorbereidende werken optellen. Want de ondergrond is niet zonder meer tegelklaar. “Je moet eerst de ondergrond een twintigtal centimeter of meer uitgraven, naargelang de stabiliteit”, besluit Coorevits. “Gaat het om een beperkte oppervlakte, dan kan je dat zelf doen.”